Kompozit Deck Nedir ? 



AHŞAP KOMPOZİT NEDİR ?

Tanım:
Ahşap Plastik Kompozit (İngilizcesi Wood Plastic Composite – WPC), ahşap tozu (talaş) ve plastik PVC, PE ya da HDPE ve %5 ila %10 arasında değişen oranda kimyasal bileşim karışımından ekstrüzyon yöntemiyle elde edilmektedir. Ürünün, ahşap olması ve ahşap görünümlü olması ile çekiciliği artmakta ve insan tabiatına uygun bir malzeme olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle gıda üretim ve tüketiminin söz konusu olduğu alanlarda ahşabın uyumu tartışılmazdır. Bu noktada ahşap kompozit ürün ahşaba çok önemli bir alternatif olmaktadır. Ahşap gibi görünen, plastikle dayanıklılığı artırılmış ve dış mekanlarda ahşabın maruz kaldığı dezavantajları da (su, nem, yosun, küf, çürüme, yanma gibi) ortadan kaldıran bir ürün olarak ortaya çıkmaktadır.
Yaygın kullanım alanı vardır. Çöp kutuları için örneğin görsel estetik şık bi üründür. İçinde ahşap olması ve ahşap görünümlü olması ürünün çekiciliğini artırmakta, insan ruhuna uygun huzurlu bir malzeme olarak ortaya çıkmaktadır.
Bileşim:
Ahşap kompozit üretimi yapan markalar çoğunlukla %50 ahşap, %40 PVC ya da PE ve %10 kimyasal bileşim sıkılaştırıcı/sertleştirici kullanırlar. Bu oranlar markaya göre +- %5-10 değişebilmektedir. Bazı markalar ise PVC/PE yerine HDPE (high density poly-ethylene; yüksek yoğunluklu polietilen) kullanmaktadır. HDPE daha dayanıklı ve kalitelidir. HDPE kullanan markaların fiyatları da o ölçüdedir. Değerlendirme yapılırken bu tip detaylar da gözönünde bulundurulmalıdır.
KOMPOZİT KARO DECK #PROJERD

Ahşap kompozit deck profilleri, genellikle iki kesit halinde piyasada bulunmaktadır:
  1. Karo deck- click sistem: Altlarında bulunan plastik clips strüktür ile 30x30cm veya 40x40cm karo deck halinde sunulan ve montajı lego ya da puzzle yapmak gibi son derece kolay olan profiller halinde sunulur. Yerden yüksekliği düşüktür, hacim kaybı olmaması gereken yerler için idealdir. Bu kesit ile işçilik maliyeti minimal olmakla beraber, bu kesitin uygulanabilmesi için zeminin tesfiyesi tamamlanmış düz beton olması gerekir. Zemini düz olmayan yerlerde montajdan önce zemin düzlenmesi, tesfiye, şap vb. işlemler yapılmış olmalıdır.
  2. Alt-karkaslı sistem: Deck döşemenin altında profil ile aynı malzemeden üretilen U-Karkaslar ile karkaslara dik açıyla, metal klipsler ve vidalar vasıtasıyla döşenir. Karkaslar zemine sabitlenir. Yerden 5-6cm kadar yükselinir. Montajı işçilik yoğun ve hassas bir uygulamadır. Genellikle çamur, çimen, kum vb yumuşak olup yükseltilme ihtiyacı bulunan zeminlerde kullanılır. Montajı esnasında deck profillerinin aralarındaki mesafelerin homojen ve yeterli olmasına dikkat edilmelidir. Bu kesit döşeme alternatifinde fiyatlar değerlendirilirken, aparat, karkas ve işçilik maliyetleri de hesaba katılmalıdır.
www.projerd.com.tr

AVANTAJLARI

Ahşap Plastik Kompozit ürünler, aşınmaya, çürümeye, iskele kurdu gibi böceklenmelere karşı yüksek dayanım gösterir. İçerisine su almadığı için bileşiminde bulunan ağaç liflerine suyun nüfuz etmesini engeller. Şekil verilebilir, kesilebilir,  ağaç için kullanılan tüm alet ve makinelerle uyum sağlar. Geri dönüşümlü ürünlerden imal edildiği için sürdürülebilir bir ürün olarak kabul edilmiştir. Ürün ömrünü tamamladıktan sonra, beton gibi nihai ürünlere de hammadde olabilirler. Ağaca göre önemli avantajlarından birisi de, istenilen biçime ve forma girebilmesi; bu anlamda endüstriyel ürünler üretebilmektedir.  Bu ürünlere yay, S, oval, tam daire, çeyrek daire, asimetrik geometrik şekiller verilebilmektedir.
Ahşap Kompozit ürünler bakım gerektirmez, üzerilerine ağaç yağı, vernik gibi uygulamalar yapılmasına ihtiyaç duymaz. Boyaya ihtiyaç duymaz, istenilen renkte üretim yapılabilir.

PROJERD YAPI MALZEMELERİ 

Adres: Güzelkent Mah. 528. Sok. Kuşburnu Sitesi
9D Blok No:9 Etimesgut Ankara


0506 126 43 50 






Yorumlar